2010 m. kovo 20 d., šeštadienis

bangelee. Apie svogūnus ir jų sodinimą


Svogūnų yra įvairių.Tuos mažiukus, kur perkam parduotuvėje, vadinamuosius geruoliukus, galima sodinti anksti, balandžio pabaigoje.Jei sodinant jie nėra 3 cm skersmens, tai neišeis į žyduolius, net ir esant šalnoms.Kaip tik geriau, šaltesnėje žemėje jie pirmiau gerai isišaknyja, paskui lapus leidžia.
O senoviškus svogūnus, kur dauginasi vegetatyviai, tai per Stasines sodinti reikia.Šalčio gavę tie svogūnai išleidžia žiedynus, ropelių nebesuformuoja.
Tie svogūnai laikomi per žiemą irgi šiltai, senovėje juos , supintus laikydavo šalia krosnies. Esat tikrai filmuose matę , prie krosnies sukabintas pynes. Vasarą iš vieno pasodinto svogūno išauga 4-20 naujų svogūnų galvučių. O iš geruoliukų paprastai paauga tik po vieną svogūną. Tie svogūnai, kur išaugina daug (10-20), bet nedidelių galvučių, pas mus vadinami šimtapūriais.Būna geltonu ar raudonai violetiniu lukštu.
Žieminių svogūnų irgi būna įvairiausių rūšių, smulkiais laiškais, kur violetiniai žydi, stambiais laiškais(juos vadina laiškiniais česnakais, nors svogūnų skonio laiškai), narcizalapių svogūnų(laiškai plokšti), dar daugiaaukščių yra, kur svogūniukai dauginimui paauga antram aukšte, virš laiškų. Žieminių svogūnų nereikia žiemai iškasti, pavasarį atželia, kaip ir kokios rūgštynės.Užmetus agroplėvelę, derlius dar paankstėja

Ir dar Gladijienės pastebėjimai
Prieš sodinant kuo daugiau nulupti, palikti tik vieną lukštą. Per naktį palaikyti pamerkus kalio permanganato tirpale. Ir retkarčiais apie kiekvieną svogūną padaryti duobutę ir palaistyti druskos tirpalu.
Gal ir tiesa, nes su svogūnais problemų nėra.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą